Nis og Åses eventyrrejse

  Canada 2012

Fotograf
Nis Peter Nissen og Åse Høstgaard Bonde

 

Vancouver
Eventyret begyndte da Åse rejste til Vancouver for at møde Nis, som havde deltaget I Alzheimer Associations International Conference ugen forinden. Konferencen blev holdt i Vancouver Conventional Center der ligger helt tæt ved den gamle havn for enden af Burrad Street, hvor vi boede med udsigt til downtown Vancouver og bjergene på den anden side af fjorden.  


 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Grouse Mountain

Nis fødselsdag blev efter en i mere end en forstand ”breath-taking” vandretur opad stejle klippesider fejret på toppen af Grouse Mountain, der ligger på nordsiden af fjorden med helt fantastisk udsigt ud over Vancouver.

 

 

 

Blue Mountain
Efter nogle dage i Vancouver begav vi os øst på til Okanagan Valley, der er kendt som Vestcanadas bedste vindistrikt med sol, varme og vinmarker på skrænter og bjergskråninger på begge sider af Okanagan Lake. Det blev til en del besøg hos små lokale vinproducenter bl.a. Blue Mountain Winery, der laver en dejlig frugtig Pinot Noir. Af andre interessante vingårde besøgte vi Therapy Winyard, der bla. bød på en ”Freduian Sip” og ”therapy Merlot”, der udover navnene ikke udmærkede sig, Painted Rock Winery og Kettle Valley Winery, der begge havde gode men ikke imponerende rødvine. Af vine udenfor Okanagan smagte vi den berømte ishockeyspillers Wayne Kresky’s Pinot Noir, men det var bestemt ikke noget at skrive hjem om.          

 

 

 

 

 

Rocky Mountains
Efter et par dage med vinsmagning og afslappet solbadning var det afrejse mod vores egentlige mål, Rocky Mountains med alt hvad de bød på af spændende udfordringer. Undervejs gjorde udsigten fra bilruden det svært at glemme hvor vi på vej hen eller hvilke større bjørnedyr, man skulle være opmærksom på.

 

 

 

Sulphur Mountain
Første stop var Banff, der er er udgangspunkt for mange flotte vandreture i bjergene bla. en relativ kort med stærkt opadgående vandretur i Sulphur Mountain lidt syd for byen til Sansons Peak i 2.256 meters højde, hvor der åbenbarede sig en flot panoramaudsigt 360°. På nedturen kom vi forbi en kursted, der på kommerciel vis udnytter de varme og svovlholdige kilder, men vi fandt en naturlig og gratis kilde og dyppede i velvære tæerne for os selv.    

 

 

 

 

 

 

Johnson Creek

Lidt nord for Banff ligger the Ink Pots, som man når hvis man følger Johnson Creek først sammen med mange turister på en præpareret og visse steder asfalteret sti, senere mere alene forbi to vandfald for til sidst efter 6 km ad en mere rough sti at nå de 6-7 små klare blå grønne kilder tæt ved floden, hvor Åse nød den iskolde og svalende strøm med udsigt til eksotiske bjergtoppe som Mystic, Elaphus og Sira Peak.

 

 

 

Bow Falls
Banff by ligger i Bow River dalen og efter et par relativt anstrengende vandreture i bjerge havde vi behov for en afslappet gåtur langs Bow River i forholdsvist fladt terræn. Men udsigterne til bjergtoppene fx Mt Rundle fortsatte.

 

 

 

 

 

Sunshine Meadows
… levede fuldt op til sit navn. Solen skinnede fra en skyfri himmel hele dagen og åbenbarede den ene fantastiske udsigt efter den anden. Engene ligger en times kørsel nord for Banff i 2.000+ meters højde omkranset af sneklædte bjergtoppe hele vejen rundt. Her står Nis ved en af de mange flotte søer Rock Isle Lake og er på udkig efter vilde dyr. Bemærk dåsen på rygsækkens venstre side med peberspray mod bjørne in case. Det var nu mest murmeldyr og sommerfugle og spor fra på bjørne, vi så …

 

 

… og mange fantastiske udsigter. Åse har begivet sig ud på en snedrive med udsigt til Twin Cairns i baggrunden

 

 

 

 

 

Sunshine Meadows
er fuld af blomster og man går i timevis nærmest på et tæppe af farverige blomster i gule, hvide, røde og blå nuancer.

 

 

 

 

 

Moraine Lake and Ten Peaks
Efter sigende er denne udsigt den mest fotograferede i verden og meget besøgt. Lake Moraine, der ligger for foden af ti maleriske bjergtoppe. Turister i tusindtal bliver i store busser kørt direkte til søens breder og spadserer de få meter hen til velegnede lokaliteter for fotografering. Og indrømmet, det er en helt fantastisk udsigt nedover den blå sø, der får sin blå farve fra brydningen af solens stråler i søens indhold af såkaldt ”glacier milk”.      

 

 

 

 

Eifel Lake
Man skal tage bjørne alvorligt. Hver dag udstedes et ”bjørnevarsel”, og informationer om hvilke vandrestier, der er ”sikre” og hvilke man af hensyn til bjørnene ikke må benytte, opdateres løbende på nettet. Der er flere vandrestier langs søen og vi valgte den nordlige rundt om Eifel Peak til en mindre sø Eifel Lake i ca. 2.300 meters højde. Men den dag var der varsel om bjørne og man måtte kun vandre ad stien i grupper af fire eller flere. Vi satte os derfor og ventede til der kom flere hikere og mødte på den måde Dean og hans hund, der gjorde det ud for den fjerde på turen. Vi lagde som billedet ovenfor viser ud i dejligt solskin, men vejret skifter hurtigt i bjergene, så efter nogle timers vandring måtte vi vende om, da det begyndte at regne og sne. Dean tog dette regnvejrsbillede af Nis og Åse i The Rockies.

 

 

 

Icefield parkway
Efter nogle dage i Banff kørte vi nord på ad hovedvej 93, der ligger i næsten 2.000 meters højde og har fået navnet Icefield parkway fordi man passerer flere gletsjere og større icefields undervejs. Rejsens mål var Jasper National Park til flere dejlige vandreture. 

 

Global warming
Ca 100 km før Jasper kører hovedvejen tæt forbi en dal, hvor der er muligt at vandre ud til et større icefield, hvor resultaterne af drivhuseffekt og global opvarmning er tydelig og pædagogisk anvist. For hver 100 meter man vandrer, er der skilte der viser hvor præcist icefieldets permanente kant var på hvilket årstal. Man vandrer så at sige synkront med afsmeltningen af isen. At der er tale om en ganske dramatisk og hastig proces ses af billedet, hvor Åse står hvor iskanten befandt sig for 10 år siden.

 

 

 

Panorama Glacier
Senere på turen fik vi lejlighed til at vandre forbi en gletjser, hvor afsmeltningsprocessen også var synlig ….

 

 

 

 

Valley of the five lakes
var rammen om den første vandredag i Jasper National Park og bød på mange smukke udsigter til krystalklare søer.

 

 

Bald Hills Summit

En heldags vandreudflugt 40 km fra Jasper by førte os gennem nåleskov af lærk og fyr og videre op over trægrænsen til toppen af The Bald Hills 2.320 meter over havets oveflade, hvor den medbragte frokost blev indtaget med stedets murmeldyr som nysgerrige tilskuere og en helt fantastisk 360° panoramaudsigt over Maligne Lake og sneklædte bjergtoppe til alle sider. En helt utrolig fornemmelse at stå på toppen og se det storslåede bjerglandskab så langt øjet rakte.

 

 

 

 

 

Whistler
Efter Jasper kørte vi med et enkelt og meget dyrt stop med overnatning i Kamloops til skisportsstedet Whistler, hvor den hyggelige olympiske by, der minder lidt om en mindre alpinsk landsby, om sommeren er udgangspunkt for mange vandreture i de nærliggende bjerge.

 

 

 

Peak to Peak
En times salgsintervew om timeshare ferielejligheder round the world og vi fik en gratis endagsbillet til liften til Whistler Mountain, Peak to Peak liften 3 km lang og en halv km over dalen til Blackcomb Mountain samt en gratis frokost for to på restauranten med panoramaudsigten på Blackcomb Mountain
og adgang til kilometervis af vandreture op og ned ad de smukke bjerge
med skønne udsigter til alle sider. Lidt nervepirrende for Nis med højdeskræk
og en stor oplevelse for Åse uden.     

 

 

 

 

 

Nis og blomsterne
Blackcomb Mountain var fuld af blomster og nærmest et eldorado for blomsterfotografen.

 

 

 

 Blackcomb Mountain
Sidste bjergtop inden turen gik tilbage til Vancouver og efter et par dage i storbyen hjem til flade Danmark rigere på bjergtagende oplevelser og mætte af den ene fantastiske og endnu mere fantastiske udsigt efter den anden.