Vandretur på Korsika 2014

 

 

Fotograf
Nis Peter Nissen og Åse Høstgaard Bonde

 

 

 

 

 

Dag 1: Calacuccia til Col de Vergio

Ruby satte os af i den lille hyggelige og lidt søvnige bjerglandsby
Calacuccucia. Her lagde vi ud med vandreturens længste rute,
ca 18 km vandring jævnt opad fra Calacuccia, der ligger i ca.
400 meters højde til Col de Vergio godt 1.400 meter over havet.   


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bjergene i det centrale Korsika består af øde og forvredne klipper, tørre gevækster og stædige får, der går frit omkring med klokker om halsen og en enlig hund til at passe på dem. Vandrestien er hård med mange sten og klipper, men den var let at finde – for Åse – med orange pletter hist og her. For Nis, der er rød-grøn farveblind var det nærmest umuligt at skelne de orange pletter fra det grønne mos, blade eller græs.

 

 

 

 

 

 

 

Vi gik langs floden gennem kastanjeskove og pinjeskove,
over klipper og floder med mange flotte udsigter til floden
og bjergene på den anden side dalen.
Undervejs var der tid til frokost og holde
et lille hvil på toppen af en klippe med
udsigt til den frodige dal langs floden.

 

Udsigten blev også brugt til at spise den medbragte frokost
– Arabisk tabule med mynte, tomater, groft brød, lidt pølse
og en helt utroligt stærk lokal gedeost, der brændte
så heftigt i munden, at der slet ikke var plads
til også at nyde den fantastiske smag. Très fort,
som damen i supermarkedet sagde, og hun havde
så absolut helt uden overdrivelser ret – très fort.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 … og tid til svalende bade i de naturlige pools.

Forfriskende kølig og behageligt hvile til de varme fødder.

 

Resten af turen gik opad gennem nåletræer

og skov indtil vi nåede Hostel Col de Vergio

– et noget nedslidt og trist skisportshotel, der

mest mindede om et Østeuropæisk lavstatus hotel.

Men maden og udsigten fra den velbesøgte restaurant var god.

 

 

 

 

 

 

 

Dag 2: Rundtur fra Col de Vergio retur

Tordenvejret lynede og buldrede henover Col de Vergio
hele natten og vi frøs lidt under lagnerne
og måtte søge ly i de tunge og tykke tæpper.
Da vi stod op til den legendariske franske ikke-morgenmad
– hvidt, hvidt franskbrød, smør, dåsemarmelade og en
croissant til at mildne smagen af den kedelige kaffe
– hang skyerne gråt og lavt i horisonten.

Den første del af turen gik gennem tæt fyr- og birkeskov
med mange spor af vildsvin, der havde pløjet skovbunden
op på begge sider af stien. Efterhånden som vi kom højere op
tyndede skoven ud. Birketræerne forsvandt og fyr- og gran tog
over for til sidst i ca. 1800 meters højde at blive erstattet af
lave buske og krat, der duftede kraftigt af porse,
selvom vi er sikre på at det ikke var porse.
Hvad det så var der duftede, ved vi ikke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagens tur var tænkt ad GR20 til Bergerie de Radule
og videre rundt via Refuge de Mari Ciufuli, men vi måtte,
da vinden tog til, opgive et par kilometer fra refugiet,
da regnen, kulden og tågen gjorde det umuligt at se
eller nyde turen. Vi kunne dog glæde os over at ”udstyret”
var i orden. Både regn- og fodtøj holdt vand og vinden ude.
På tilbagevejen gjorde vi stop ved Bergerie de Radule
og fik en kop kaffe serveret af to midaldrende
mænd som sad og ventede på de få vandrende gæster,
der havde begivet sig ud i det dårlige vejr.
Det var ikke mange, højst et par stykker i timen,
så timelønnen var den dag ekstrem lav.

 

 

 

 

 

 

 

Dag 3: Col de Vergio til Evisa

Stejlt ned ad gik det den tredje dag først på en anstrengende,
stenet og stejl sti gennem fyrreskov med velvoksne fyrretræer
af enorme stammer, der ser ud som om de kappes
med klipperne om at nå toppen af bjergtinderne.
Siden i mere jævnt fald mellem kæmpe kastanietræer
og grisestier ved den lille bjergtagende landsby Ota.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vejret var først skyet, men tørt og efterhånden
som vi bevægede os nedad blev det varmere og
skyerne forsvandt for at give plads til sol og glimtvis
blå himmel. Undervejs blev vi afbrudt af fantastiske
scenerier fra klipper, der hang ud over kløfter med
udsigt til trætoppe og blå bjerge i baggrunden. 

 

 

 

 

 

 

 

Efter nogle timers vandring var vi fremme ved Evisa,
der åbenbarede sig nærmest bogstaveligt for vores fødder.
Fra udkanten af byen fandt vi en stille vej
med udsigt velegnet til en hjemmelavet frokost
af brød, pølse og tomat
skyllet ned med rent og klart kildevand.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Evisa viste sig at være en lille søvnig
og meget fredelig landsby, der som de fleste
korsikanske bjerglandsbyer smyger sig op ad
bjergsiderne, så man fra den øverste ”etage”
har et flot view udover byen for neden.

Efter aftensmåltidet på hotellet gik vi i byen
på jagt efter en café eller bar der serverede øl.
Men byen var nærmest øde. Kun et par gamle herrer
sad og røg og snakkede på gaden. I stedet nød vi den meget
romantiske aftenstemning med det flotte lys og
rosa farver af den nedgående sol i vest.

 

 

 

 

 

 

Dag 4: Fra Evisa til Porto

Fjerdedagens vandring gik fra smukke Evisa og ned gennem den spektakulære Speluncakløft til havnebyen Porto på Korsikas Vestkyst. I løbet af natten var vejret klaret op. Fra morgenstunden skinnede solen fra en skyfri himmel og havde fra de første timer allerede brændt den foregående dags dis væk, så der udover byen åbenbarede sig en fantastisk udsigt. Det romantiske øjesyn fra aftenen forinden havde forandret sig til et helt klart blik på dagens endemål – det blå blå Middelhav for enden af vandreruten. Sikke en start på den næstsidste etape.    

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagens tur går stejlt nedad til vi når bunden
af floden ved den gamle Genovabro fra
det 18. århundrede og tænker på at engang blev
stierne og broerne brugt til livsnødvendig transport
af varer op og nedad de samme vandrestier,
som vi med let til moderat forhøjet puls betrådte i
det 21. århundrede for sjov.

 

 

 

 

 

 

 

Vandreturen bød på den ene flotte
og fantastiske udsigt ned gennem
Speluncakløften efter den anden.
Det var bare at nyde det
J

 

 

 

 

 

 

 

 

Medbragt frokost ved floden i det fri
i skyggen af oliventræer
er bare klassisk Nissenbonde,
og gedeosten er udskiftet til en mere
moderat af slagsen, men dog med god
smag af … netop ged.

 

 

 

 

Fremme ved dagens destination i byen Porto
med udsigt til den nedgående sols sidste stråler
på de fantastiske røde bjerge Les Calanches i baggrunden.

 

 

 

 

Dag 5: Fra Porto til Pianna

Sidste dag med vandring gik fra Porto til Pianna
langs kysten jævnt op ad dog uden dramatiske
stigninger. Udsigten udover Portobugten var fantastisk
med forvredne klipper, blå himmel med skyer
indover bjergenes top og det blå, blå Middelhav som bund.
En værdig afslutning på seks dejlige dage
i de korsikanske bjerge.

 

 

 

 

 

 

Hotellet i Piana var en klasse bedre
end de øvrige steder, vi havde overnattet,
og udsigten over byen med Middelhavet og kysten
på den anden side af bugten var så tillokkende,
at vi valgte at blive på vores altan
og nyde solen gå ned i stedet for at gå i byen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Piana er en lille stille og søvnig by med en gammel bykerne
rundt om kirken. Gaderne er små og smalle og husene
tydeligt mærket med tiden og udgjorde på deres egen måde
en malerisk ramme om den kortvarige bytur.

 

 

 

 

På egen hånd

I Ajaccio ventede vores lejede bil og herfra gik det
ad smukke snoede bjerg(om)veje til byen Propriano,
en hyggelig turist og provinsby på Korsicas sydlige vestkyst.

Her nyder vi aftensmaden på hotel Bataccias restaurant,
hvor maden bliver serveret ved poolkanten,
mens vi nyder udsigten og aftensolens sidste stråler
over byen og havet til akkompagnement
af levende, let og søvnig jazz på sax.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foran vores værelse på Hotel Bartaccia, Propriano.

 

 

 

 

 

 

 

Bonifacio

Første udflugtsmål var Bonifacio
på den sydvestligste spids af Korsika
med den gamle fæstningsby bogstaveligt bygget
til kanten af klipperne.
Vi valgte at gå den lange vandretur
på toppen af klipperne langs Middelhavet

og efter en forgæves dukkert, der ikke blev til noget
pga. brandmænd i vandkanten, tilbage igen til turisterne i byen... 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

… find Åse!

 

 

 

 

 

 

 

Corte

Efter et par dejlige dage i Propriano gik turen nordpå
op gennem det centrale Korsikas bjerge,
hvor universitetsbyen Corte ligger.
En by hvor fattigdom og forfald er synligt
og til tider ligefrem smukt iscenesat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Balangakysten

 

Fra de centrale bjergtoppe gik turen ned til kysten,
hvor Middelhavent igen lod sig beskue via pittoreske udsigter.
Endemålet for turen var L’ille de Rousse.

 

 

 

 

 

 

 

Calvi

Citadellet i Calvi var en del af en heldagsudflugt,
der også bød på slendren langs marinaen og osen i butikker,
der mest solgte de samme turistvarer, som findes over alt på Korsika.

Heldagsturen til Calvi bød også på en rigtig dejlig lang
vandretur langs bugten til fyret for enden
af Revalatta halvøen med udsigt undervejs til utallige
små hyggelige badekroge, hvor vi til sidst tog velfortjent
og svalende dukkert.     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det kulinariske højdepunkt var uden tvivl den lille,
upåagtede og meget lidt turistede U Casanu,
som Åse havde fået anbefalet af en kollega som
”den lille grønne restaurant”. Vi fandt den
ved et tilfælde og bestilte med udsigt til grillede sardiner
og korsikansk lam straks bord til samme aften.
Og hvilken oplevelse. Forret med grillede og
tempurainspirerede grøntsager, til hovedret
de grillede sardiner, der smagte himmelsk
og en grillet lammekotelet, der smagte af makien.
Uforglemmeligt og anbefalesværdigt, hvis man er på de kanter.

 

 

 

 

 

 

 

L´lle de Rousse

er en ferieby, der bl.a. byder på en række gode badestrande,
som vi med hjælp af Googlemaps sattelitfoto fandt ved at
zoome helt ind på kystlinjen og vælge den strand, der
så mest spændende og isoleret ud. Men ved
selvsyn viste det sig (selvfølgelig) at rigtig mange andre
også havde fundet vej til netop den strand.


Det kunne dog ikke tage fornøjelsen ved det krystalklare vand,
den varme sol og det afslappede strandliv fra os.   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Næste dag i Lille de Rousse valgte vi bystranden,
der var betydeligt mere crowded, så vi lejede et
par liggestole i 2. række og måtte kante os igennem
flere inden vi nåede vandkanten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Korsikansk vin
var en dejlig overraskelse. Der er mange lokale producenter der laver rigtig god vin på de lokale druer nielluccio (sangiovese) og sciacarello nogle gange blandet med syrah, grenache eller carignan. Korsika er også kendt for deres rosé, som vi nød flere gange til fisk.

Her er vi på besøg hos Domaine Maestracci, der ligger ca. 11 km fra L’ille de Rousse. Vinen var dog lidt for sur og tanninholdig for vores smag. Men vi smagte mange andre gode vine. Den bedste fra Domaine Renucci – både rød og rosé, men også Domaine Saparale, Clos Culombu og Domaine Fiumiciculi laver god vin på de lokale druer. Korsikas største (og mest kendte) vinddistrikt er Patrimonio, der ligger Nordvest på øen. Vi besøgte Domaine Gentile og Domaine Orenga de Gaffory, der begge laver rød på 100% nieluccio, men ingen faldt rigtigt i vores smag.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korsika er en ø, der ligger i havet.
Derfor spiser man mange fisk og skalddyr,
noget vi nød til fulde at efterligne. På markedet
i L’Ille de Rousse havde fiskehandleren stor
fornøjelse af at vise Åse både hummer og sværdfisk.

 

 

 

 

 

 

 

Korsika bød også på mange lokale specialiteter.
Ikke en by, en købmand eller et supermarked
uden et righoldigt udvalg af lokale pølser, skinker,
kager, marmelade, honning og fremfor alt oste.
Rigtig mange forskellige gedeoste til stor glæde for
Nis, mens Åse fik den største fornøjelse
som interesseret men reserveret tilskuer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bastia

Sidste dag var hjemrejse – først med en flot køretur
langs kysten, gennem vinmarkerne i Patrimonio
og henover bjergpassene for til sidst at nyde nedkørslen
til Bastia, der viste sig at være en ganske levende
og foretagsom by, der bød på frokost ved havnen
og shopping i centrum samt denne smukke udsigt
udover den gamle havn fra kastellet.

 

Turen til Korsika sluttede med kufferten fuld af minder
om dejlige oplevelser i bjergene, fantastiske svømmeture
i krystalklart Middelhav, spændende besøg i hyggelige
småbyer og afslappende ferie på stranden. Og selvflgeligt
med langt flere minder end disse foto vidner om
J